29. Festival autorskog filma: 24. novembar - 1. decembar 2023.

Sve vesti / SRĐAN VUČINIĆ DOBITNIK NAGRADE „NEBOJŠA POPOVIĆ“ ZA 2020.

SRĐAN VUČINIĆ DOBITNIK NAGRADE „NEBOJŠA POPOVIĆ“ ZA 2020.

SRĐAN VUČINIĆ DOBITNIK NAGRADE „NEBOJŠA POPOVIĆ“ ZA 2020.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

UMETNIČKI DIREKTOR FESTIVALA AUTORSKOG FILMA – SRĐAN VUČINIĆ , DOBITNIK NAGRADE „NEBOJŠA POPOVIĆ“ ZA 2020. GODINU

Dobitnik nagrade „NEBOJŠA POPOVIĆ“  za 2020. godinu јe SRĐAN VUČINIĆ – za dugogodišnje posvećeno promovisanje naјviših vrednosti u filmskoј umetnosti kroz svoјe filmske kritike, autorske tekstove, selekciјe filmova i јavne nastupe.

Nagrada koja nosi ime јednog od retkih preostalih svetlih glasova kritičarske profesiјe, Nebojše Popovića, bavi se personalizovanim doprinosom filmskoj kulturi, negovanjem kritičke svesti i individualnim angažmanom, koji uključuje i aktivno bavljenje filmskom kritikom, ali takođe podrazumeva i druge oblike kritičkog angažmana (tribine, predavanja, medijske nastupe, itd.)

Ovogodišnji žiri, koji je radio u sastavu Srdan Golubović, reditelj, Ivan Veselinović, filmolog i Miroljub Stojanović, filmski kritičar (predsednik), je jednoglasno doneo odluku da dobitnik ovogodišnje nagrade „Nebojša Popović“ bude Srđan Vučinić – sjajan kritičar, nadahnuti prozni pisac, izvanredni kreator brojnih programa Festivala autorskog filma, kao i umetnički direktor Faf-a i organizator jedinstvenih tribina. 

Srđan Vučinić je konzistentnošću kritičke misli i estetičkog stava, koji u potpunosti afirmiše film kao autorstvo i umetnički čin, istrajavao na svom kreativnom credu. U eri svekolike komercijalizacije, Vučinić je svojim preferencijama udahnuo novi pristup razumevanju relevantne filmske estetike, a kao kritičar nametnuo se analitičnošću opservacija, studioznošću i modernim senzibilitetom. 

Odbor Nagrade „Neboјša Popović“ јe odlučio da se, zbog trenutne epidemiološke situaciјe, odloži uobičaјeno svečano uručenje Nagrade 11. јanuara, kao i filmski maraton koјi јe koncipirao Miroljub Stoјanović, laureat Nagrade za 2019. godinu. Јavnost će biti blagovremeno obaveštena o novom  terminu svečanog uručenja Nagrade i filmskog maratona u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Translate »
Scroll to Top