29. Festival autorskog filma: 24. novembar - 1. decembar 2023.

O FESTIVALU

ČOVEK NA PUTU

Ovaj svet, ove 2023. jeste na putu, možda kao nijedan svet pre nas – od tehnologije, robotike i medicine do sfere ratovanja, politike i ekonomije. Ali kuda se to zaputio današnji čovek?, kao da se pitaju svi naši ovogodišnji autori. I može li mu svo znanje i mudrost svih civilizacija prošlosti na tom putu još ikako pomoći?

Motiv puta i prelaska obeležava Takmičarski program, bez obzira da li je reč o putovanju u vlastitu prošlost, ili u traumatičnu istoriju vlastite zemlje; kreće li junak u avanturu samootkrivanja i prosvetljenja, ili u proces promene vlastitog pola i identiteta. Svako putovanje puno je neizvesnosti, na njemu čovek mnogo potpunije upoznaje sebe i demone vlastite prirode.

Na drugoj strani, jedan od velikana Glavnog programa Nuri Bilge Džejlan rečima svoje junakinje daje nam čehovljevski prodornu dijagnozu epohe u kojoj živimo: reč je o klonulosti nade. Je li upravo klonulost nade, pored i uprkos svim tehnološkim protezama savremenog čoveka, ona specifična razlika u odnosu na ranije epohe koja ga vuče ka samoponištenju?

No prepustimo ova pitanja, kao i mnoga druga koja će se spontano nametnuti, našim gledaocima, njihovom duhu i kreativnosti. Rekao bih da ovaj 29. festival protiče u znaku odvažnosti postavljanja pravih pitanja za koje jedno društvo, okamenjena zajednica ili čitava civilizacija nemaju dovoljno snage niti odgovornosti. Zato su među istinskim junacima našeg ovogodišnjeg programa i Boro Drašković, Andrej Tarkovski, Živko Nikolić…

Hvala vam što verujete Festivalu autorskog filma, verovati dobroj fikciji još uvek ima više smisla nego verovati lošim vestima.

Srđan Vučinić, umetnički direktor festivala

ISTORIJAT FESTIVALA

Festival autorskog filma Beograd (FAF) je osnovan 1994. godine sa ciljem da domaćoj publici predstavi najbolja savremena, umetnička filmska ostvarenja. Ostvarenja koja se na festivalu prikazuju drugačija su od većine filmova sa redovnog bioskopskog reperotoara – ne teže pukoj zabavi, već traganju za dubljom, realnijom i kompleksnijom slikom današnjeg sveta i čoveka. Broj posetilaca festivala raste iz godine u godinu, što ukazuje na značaj i neophodnost dešavanja ovakve manifestacije.

Ovaj kultni festival umetničkog filma publici predstavlja raznovrstan program sačinjen od pobednika svetskih filmskih festivala, novih ostvarenja reditelja koje publika festivala voli i odlično poznaje, kao i zanimljivih filmova koji pokazuju nove tokove u autorskom filmu.

Festival autorskog filma svake godine ugosti veliki broj renomiranih filmskih stvaralaca, koji pored učestvovanja u programima održe i nekoliko radionica sa studentima.

ORGANIZACIJA FESTIVALA UDRUŽENJE GRAĐANA „POGLED U SVET“

„Pogled u svet“ je neprofitna, nevladina organizacija, osnovana 2006. godine. Posvećena je organizaciji Festivala autorskog filma (FAF). Ovaj festival osnovao je Jugoslavija film, javna institucija koja se finansirala iz državnog budžeta, 1994. godine. Festival se uspešno odvijao sve dok Jugoslavija film nije započela proces privatizacije. Festival autorskog filma pretrpeo je ovu tranziciju i nije se dogodio 2005. Godine 2006. osnovano je Udruženje građana „Pogled u svet“ kako bi se nastavila tradicija održavanja Festivala autorskog filma.

Članovi Glavnog odbora UG „Pogled u svet“ su profesionalci sa iskustvom u filmskoj industriji. Predsednik odbora je Igor Stanković, izvršni direktor kompanije za distribuciju filmova MegaCom Film, koja je producent Festivala autorskog filma. Od 2006. godine, zajednička saradnja ove dve organizacije proizvela je 14 izdanja FAF-a, sa sve većim brojem posetilaca iz godine u godinu.

ALEKSANDAR SAŠA PETROVIĆ

Aleksandar Saša Petrović (1929-1994) bio je vodeći autor novog jugoslovenskog filma, reditelj, scenarista, esejista, filmski teoretičar. U kinematografiju koja je do tada robovala konvencijama ideologije, literature i teatra, uneo je moderan filmski izraz i novi senzibilitet – kroz otvorenu metaforičnost, snažnu poetsku ekspresiju, nadahnutu sinematičnost i refleksivnost. Svetski uspeh doživeo je sa filmovima Tri (1965 – Glavna nagrada u Karlovim Varima, nominacija za Oskara), Skupljači perja (1967 – Grand prix žirija i nagrada FIPRESCI u Kanu, nominacija za Oskara), Biće skoro propast sveta (1968) i Majstor i Margarita (1972). Film Seobe (Migrations, francuska verzija) je njegovo testamentarno delo, a TV serija Seobe 2 (rađena prema romanu Druga knjiga Seoba Miloša Crnjanskog, najvećeg pisca srpskog jezika u XX veku), ostala je nedovršena.

Od 1995. godine glavna nagrada Festivala autorskog filma u Beogradu nosi ime Aleksandra Saše Petrovića. Plaketu i novčani iznos dobija reditelj nagrađenog filma. Novčani iznos nagrade dodeljuje Fondacija „Aleksandar Saša Petrović“.

www.aleksandarpetrovic.org

Translate »
Scroll to Top