29. Festival autorskog filma: 24. novembar - 1. decembar 2023.

Sve vesti / Savremeni žanrovski filmovi u selekciji “Sirovo” na 29. Festivalu autorskog filma

Savremeni žanrovski filmovi u selekciji “Sirovo” na 29. Festivalu autorskog filma

Savremeni žanrovski filmovi u selekciji “Sirovo” na 29. Festivalu autorskog filma

29. Festival autorskog filma (FAF) biće održan od 24. novembra do 1. decembra u Beogradu.

Centralne selekcije festivala čine takmičarski i glavni program, dok su prateće selekcije, koje poslednjih godina izazivaju veoma veliku pažnju publike, čine Hrabri Balkan, Bande à part, Sirovo i Mreža festivala Jadranske regije. Selekcija “Sirovo” predstavlja savremene žanrovske filmove koji izvrću konvencije i naslućuju njihove rubove koje smelim vizurama čine elastičnijim; oni nisu dakle suprotstavljeni autorskom stvaralaštvu, već predstavljaju srodnu interpretativnu i taktilnu disciplinu.

U okviru ove selekcije na festivalu će biti prikazan film “DAAAAAALI!” reditelja Kentena Dipjea. Film prati mladu francusku novinarku koja stalno susreće Salvadora Dalíja zbog projekta dokumentarnog filma koji nikako da počne sa snimanjem. U okviru programa “Sirovo” publika će imati priliku da pogleda i film “Univerzalna teorija” Tima Kregera. Godine 1962. Johanes Lajnert, zajedno sa svojim doktorskim savetnikom, putuje na kongres fizike u švajcarske Alpe, gde iranski naučnik treba da otkrije „revolucionarnu teoriju kvantne mehanike“. Ali kada fizičari stignu u hotel sa pet zvezdica, iranskog gosta nema nigde. U nedostatku nove teorije o kojoj bi se raspravljalo, zajednica fizike strpljivo se okreće skijanju. Johanes, međutim, ostaje u hotelu da radi na svojoj doktorskoj tezi, ali ubrzo se rasejava, razvijajući posebnu fascinaciju prema Karin, mladom džez pijanistkinjom. Nešto na njoj deluje čudno, neuhvatljivo. Čini se da ona zna stvari o njemu — stvari za koje je on mislio da samo on zna. Kada jednog jutra jednog od nemačkih fizičara pronađu mrtvog, na lice mesta stižu dva inspektora koji istražuju slučaj ubistva. Kako se na nebu pojavljuju sve bizarnije formacije oblaka, pijanista nestaje bez traga — a Johanes se nađe uvučen u zlokobnu priču o lažnim sećanjima, stvarnim noćnim morama, nemogućoj i mračnoj ljubavi, urlajućoj misteriji skrivenoj ispod planine.

Ova programska selekcija predstaviće i ostvarenje “Kraljevstvo životinja” autora Tome Kajea. U svetu suočenom sa serijom genetskih mutacija zbog kojih se ljudi postepeno pretvaraju u životinje, Fransoa čini sve što može kako bi spasio svoju suprugu pogođenu tim misterioznim stanjem. I dok se stvorenja povlače u obližnju šumu, Fransoa sa svojim šesnaestogodišnjim sinom Emilom kreće na putovanje koje će im zauvek promeniti život. Film “Omen” belgijskog hip-hop umetnika Balođija je ansambl film o četiri osobe optužene da su veštice i čarobnjaci. Uprkos svojoj nesreći, oni pronalaze način da vode jedni druge dalje od svojih društveno nametnutih sudbina u fantazmagoriju Afrike.

Podsećamo da će FAF u petak, 24. novembra u 19 časova (a nakon toga i repriznom projekcijom u 21.30h) u mts Dvorani otvoriti ostvarenje “Lost country” Vladimira Perišića. Još jedan od festivalskih favorita koji će biti prikazan u subotu, 25. novembra u 19 časova je i film “Jadna stvorenja” Jorgosa Lantimosa. Ulaznice za oba filma su u prodaji na blagajni mts Dvorane i preko sajta mtsdvorana.rs Glavna lokacija festivala biće mts Dvorana, dok će projekcije filmova biti održane i u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Domu omladine Beograda, Jugoslovenskoj kinoteci, Domu kulture „Studentski grad” i bioskopu Cine Grand BIG Rakovica.

Translate »
Scroll to Top