29. Festival autorskog filma: 24. novembar - 1. decembar 2023.

Sve vesti / Francusko – Srpski filmski susreti #6

Francusko – Srpski filmski susreti #6

Francusko – Srpski filmski susreti #6

[vc_row][vc_column][vc_column_text]-3. decembar 2021, Kombank dvorana, Beograd

 

U okviru Festivala autorskog filma (26. novembar – 3. decembar 2021.) održaće se od 1. do 3. decembra šesti Francusko-srpski filmski susreti, u organizaciji Francuskog instituta, MegaCom Filma, Filmskog centra Srbije, Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije i Udruženja za promociju nezavisnog filma ACID.

 

Susreti će krunisati uspešnu filmsku saradnju Francuske i Srbije kroz niz aktivnosti posvećenih Sedmoj umetnosti. Uprkos otežanim okolnostima usled sanitarne krize, Francuski institut i partneri i ove godine će posvećeno raditi na produbljivanju francusko-srpske filmske saradnje, kroz teme namenjene studentima i mladim stručnjacima, razmenu dobrih praksi i aktivnosti čiji je cilj jačanje filmskih kapaciteta ove dve zemlje.

 

Beograd će ugostiti francuske filmske stručnjake koji će razmeniti iskustva sa svojim srpskim kolegama o održivim praksama tokom snimanja, dok će predstavnici Mladih ambasadora, Mreže kinoprikazivača Srbije, bioskopa LUX i Udruženja za promociju nezavisnog filma ACID održati radionicu na temu razvoja mlade publike.

 

Poznati francuski inženjer zvuka Bruno Tarijer srpskoj publici će govoriti o svojoj saradnji za eminentnim rediteljima (Beson, Farhadi, Kusturica, Golubović i drugi) dok će Žan-Noel Kristijani, direktor Ateljea Varan, podeliti svoje viđenje dokumentarnog filma. Francusko-srpski susreti takođe će biti prilika da se srpskim filmskim stručnjacima predstave škola i centar savremene umetnosti Le Fresnoy, fondovi Aide aux cinémas du monde i La Fabrique Cinéma, te rezultati radionice posvećene francusko-srpskim koprodukcijama, nedavno održane u Parizu.

 

Svi paneli će, osim u Kombank dvorani, moći da se prate i putem Zoom linkova.

 

Pored toga, u okviru Festivala autorskog filma biće prikazano 27 francuskih filmova, među kojima su „Leto na Korzici“ Paskala Tanjatija i „Soy Libre“ Lor Portje, po izboru ACID-a. Osim u Beogradu, „Soy Libre” će biti na programu i u Novom Sadu (29.11.) i Gornjem Milanovcu (30.11.), dok će „Leto na Korzici” posetiti i Niš (29.11.).

 

Kompletan program Francusko-srpskih filmskih susreta dostupan je na ovom linku.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Translate »
Scroll to Top