29. Festival autorskog filma: 24. novembar - 1. decembar 2023.

Sve vesti / Sutra počinje Prolećno izdanje Festivala autorskog filma

Sutra počinje Prolećno izdanje Festivala autorskog filma

Sutra počinje Prolećno izdanje Festivala autorskog filma

 

Sutra počinje Prolećno izdanje Festivala autorskog filma

 

 

Pobednički filmovi Sarajevo Film Festivala (SFF), Zagreb Film Festivala (ZFF), Festivala autorskog filma (FAF) i Filmskog festivala Herceg Novi (FFHN), biće prikazani na Prolećnom izdanju ovih festivala online, na platformi Ondemand.kinomeetingpoint.ba.

Filmovi će biti dostupni od sutra do 15. maja na linku https://ondemand.kinomeetingpoint.ba/page/mreze-festivala-jadranske-regije-proljece-network-of-festivals-in-the-adriatic-region-spring/.

 

U programu Prolećnog izdanja Festivala autorskog filma su filmovi nagrađivani na sva četiri festivala: “Konačna sloboda” Sebastiana Meisea (Nemačka, Austrija), “Oaza” Ivana Ikića (Srbija, Holandija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Francuska), “107 majki” Petera Kerekesa (Slovačka, Češka, Ukrajina) i “Čuvar brata svoga” Ferita Karahana (Turska).

 

 

“Konačna sloboda” Sebastijana Mejza događa se u posleratnoj Nemačkoj: Hansa višestruko hapse i zatvaraju zato što je homoseksualac. Zbog člana 175. njegova želja za slobodom sistematski se osporava. Jedina stabilna veza u njegovom životu postaje veza koju ostvaruje s Viktorom, osuđenim ubicom s kojim deli zatvorsku ćeliju. Prvobitno gađenje prerasta u ljubav. Film je osvojio Srce Sarajeva za najbolji film Sarajevo Film Festivala, Zlatna kolica za najbolji film Zagreb Film Festivala i Specijalno priznanje Festivala autorskog filma. “Konačna sloboda” je bio austrijski kandidat za Oskara i dobitnik je Nagrade žirija u programu Izvestan pogled festivala u Kanu.

 

Film “Oaza” prati Mariju, koja se po dolasku u instituciju za mlade sa posebnim potrebama ubrzo sprijatelji sa podjednako neustrašivom devojkom Draganom. Kada postane jasno da su obe zaljubljene u povučenog mladića Roberta, njihov odnos je ugrožen i postepeno prerasta u opasnu igru sa ciljem da se on osvoji. Osuđene na doživotno skrivanje od društva, tinejdžere obuzima čežnja za nezavisnošću i ljudskom konekcijom. Vođeni novootkrivenim osećanjima želje i zavisti, njihovi impulsivni postupci ruše krhki balans uspostavljen strogim pravilima institucije i prelivaju se u konfrontaciju i očajnički beg u slobodu. Film je nagrađen Velikom zlatnom mimozom za najbolji film na Filmskom festivalu Herceg Novi i Zlatnim kolicima za najbolji film Zagreb Film Festivala. Bio je kandidat Srbije za Oskara u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku.

 

Film “107 majki” govori o Lesji – ona je počinila zločin iz strasti koji će joj doneti sedmogodišnju kaznu u ženskom zatvoru u Odesi. Upravo je rodila svoje prvo dete, a sada ulazi u svet napučen samo ženama: zatvorenicama, medicinskim sestrama i čuvaricama, ženama svake životne dobi, suprugama i udovicama, kćerima, sestrama, trudnicama, ženama s decom. Da nema boje odore, bilo bi ponekad teško reći ko je ko. Film je osvojio Specijalno priznanje na Festivalu autorskog filma u Beogradu. “107 majki” je bio slovački kandidat za Oscara u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku.

 

Film “Čuvar brata svoga” osvojio je nagradu publike za najbolji film Mreže festivala Jadranske regije – Adriatic Audience Award – sabiranjem glasova publike na sva četiri festivala, kao i glasova publike koja su ovaj film gledali online putem.

Yusuf i njegov najbolji prijatelj Memo pohađaju školu za kurdske dečake internatskog tipa smeštenu na osami u planinama istočne Anadolije. Kada Memo oboli od misteriozne bolesti, da bi pomogao svom prijatelju Yusuf je prisiljen da se suoči s birokratskim preprekama koje pred njega postavlja represivna školska uprava. Dok odgovorne odrasle osobe shvate ozbiljnost Memine zdravstvene situacije i pokušaju ga prebaciti u bolnicu, iznenadne guste snežne padavine zatrpavaju školu. Bez izlaza i očajni da prizovu pomoć, dok vrijeme neumitno prolazi i preti da istekne, nastavnici i učenici počinju igrati igru prebacivanja krivice u kojoj na površinu izbijaju stare zamerke i dobro čuvane tajne. Film je na Berlinaleu osvojio nagradu FIPRESCI.

 

Uz filmove će kao bonus sadržaj na platformi Ondemand.kinomeetingpoint.ba biti dostupni i razgovori s autorima filmova.

 

Na inicijativu Sarajevo Film Festivala, po prvi put su se kao Mreža festivala Jadranske regije udružila četiri vodeća filmska festivala iz četiri zemlje, istog govornog područja: Sarajevo Film Festival (BiH), Zagreb Film Festival (Hrvatska), Festival autorskog filma (Srbija) i Filmski festival Herceg Novi (Crna Gora). Nakon zajedničkog programa koji su kreirali selektori ova četiri festivala, publika je izabrala najbolji film ovog programa. To je film “Čuvar brata svoga” koji će zahvaljujući osvojenoj nagradi publike od 23. maja biti u kinima širom bivše Jugoslavije.

 

Proljetno izdanje Sarajevo Film Festivala / Prolećno izdanje Festivala autorskog filma / Proljećno izdanje Filmskog festivala Herceg Novi / Proljetno izdanje Zagreb Film Festivala, bit će održano od 6. do 15.5.2022. na Ondemand.kinomeetingpoint.ba.

 

Mreža festivala Jadranske regije podržana je iz programa Kreativna Evropa – MEDIA.

 

 

Kako gledati filmove na Ondemand.kinomeetingpoint.ba

 

Kada odete na Ondemand.kinomeetingpoint.ba, i kliknete opciju “Create account”, unesite svoju podatke u ponuđena polja. Ponuđena polja uključuju vaše ime i prezime, e-mail adresu, kreiranje vaše lozinke i druge osnovne podatke. Kreiranjem accounta, bićete u mogućnosti da vidite sadržaj koji vam je dostupan zavisno od teritorije sa koje pristupate platformi. Izaberite film, kliknite opciju “Rent” i unesite detalje svoju bankovne kartice. Nakon toga potvrdite opciju “Rent”. Nakon toga film koji ste iznajmili možete pronaći u sekciji “My Library”. Kada prvi put kliknete “Play”, odnosno nakon pokretanja filma, film ćete moći gledati 48 sati koliko god puta želite. Uživajte u filmovima!

 

 

Translate »
Scroll to Top