29. Festival autorskog filma: 24. novembar - 1. decembar 2023.

Sve vesti / Rampart kao spojnica sadašnjosti i prošlosti

Rampart kao spojnica sadašnjosti i prošlosti

Rampart kao spojnica sadašnjosti i prošlosti

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Ostvarenje Marka Grbe Singh u selekciji Hrabri Balkan 27. Faf-a

 

Nakon premijere na filmskom festivalu u Lokarnu prvo dugometražno ostvarenje „Rampart“  autora Marka Grbe Singh-a biće predstavljeno u okviru programa Hrabri Balkan na 27. izdanju Festivala autorskog filma.

 

U svom izrazito intimnom i snažnom filmu Grba Singh sukobljava prizore iz praznog roditeljskog stana sa porodičnim VHS snimcima NATO bombardovanja 1999. godine uspostavljajući dijalog između sadašnjosti i prošlosti.

Ideja za nastanak ovakvog filma javila se kada su autorovi roditelji rešili da prodaju stan u Beogradu, a Grba Singh je želeo da poveže svaku od praznih prostorija sa nekim sećanjem. Godinu dana je trajalo pretraživanje i biranje materijala Markovog pokojnog dede, čiji pečat nose snimci iz prošlosti.

„U tom sukobu sadašnjosti i prošlosti, između praznih prostora i stvari koje su se desile davno, nastao je film. Bedem govori o oproštaju, oproštaju od mesta koja su obeležila moje rane godine, o lečenju trauma iz prošlosti. Takođe, radi se i o zaštiti; načinu na koji se porodica držala na okupu tokom teških vremena i načinu na koji sada samo mesto štiti sve uspomene sadržane u njemu“, izjavio je Grba Singh.

„Rampart“  će biti prikazan u utorak, 30. novembra u Domu Omladine u Beogradu.

Marko Grba Singh jedan je od najprodornijih savremenih mladih stvaralaca sa prostora bivše Jugoslavije, čiji su kratkometražni filmovi prikazivani i nagrađivani širom sveta. Grba Singh je reditelj naslova „Abdul i Hamza“, dokumentarnog ostvarenja koje je 2015. godine odnelo specijalno priznanje na festivalu FID Marsej.

U okviru selekcije Hrabri Balkan filmovi se takmiče za nagradu „Najhrabriji film“ Festivala autorskog filma, a više informacija o celokupnom programu 27. FAF-a naći će se na zvaničnom sajtu www.faf.rs. Zvanična strana festivala na Fejzbuku je https://www.facebook.com/AuteurFilmFest. Festival autorskog filma moguće je pratiti i na Tviteru i na Instagramu, na nalogu @AuteurFilmFest.

Centralna lokacija festivala je Kombank Dvorana, dok će se program odvijati i u ostalim salama u Beogradu, ali i u drugim gradovima širom Srbije. Prateći svetske trendove, deo programa FAF-a će se odvijati i na onlajnu – na MojOFF filmskoj platformi.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Translate »
Scroll to Top