29. Festival autorskog filma: 24. novembar - 1. decembar 2023.

Sve vesti / Predstavljen slovenački film „Inventar“

Predstavljen slovenački film „Inventar“

Predstavljen slovenački film „Inventar“

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Premijera danas u 17h u Kombank dvorani

 

Današnjoj konferenciji za medije prisustvovali su reditelj i scenarista filma „Inventar“ Darko Sinko, producent Vlado Bulajić i glumac Dejan Spasić.

Nakon nekoliko kratkih filmova, Darku je ovo prvi dugometražni film. Inspiracija mu je bila kratka priča Karela Čapeka – kako kaže, osetio je da tu ima nečeg vrednog filmskog platna. Za razliku od priče u kojoj je glavni lik političar koga iznenada neko pokuša da ubije, junak Sinkovog filma je sasvim običan, prosečan čovek.

„Kad gledaš najbliže oko sebe, dolaze sumnje. Ovo mi se činilo čudno, smešno, sinematično. Taj osećaj sam pratio tokom celog snimanja,“ objašnjava autor ovu promenu.

 

 

Glavni glumac u filmu je poznat pozorišni glumac u Sloveniji, a ovo mu je prva velika uloga na filmu. Njegova energija, inteligencija, senzibilitet na reditelja su ostavili utisak koji ga je uverio da je upravo Radoš Bolčina pravi izbor.

Na pitanje o inspiraciji za neobični vizuelni aspekt Darko odgovara: „Činilo mi se da treba da bude retro, poput američkih trilera iz pedesetih. Krenuli smo minimalistički, ali smo se temeljno bavili svim aspektima.”

Producent Vlado Bulajić je ispričao šta ga je privuklo ovom projektu:

„Darko i ja se dugo znamo, već smo radili zajedno. Kad smo prijateljica i ja otvorili firmu, Darko je došao sa idejom za film, nama se to dopalo i počeli smo da radimo. Filmski centar nas je odmah podržao. Kako nam je ovo bio prvi veliki projekat, imali smo ideje da radimo i sa Hrvatskom i Srbijom, ali nam nije uspelo. Na kraju je bilo prilagođavanja po pitanju finansija, ali je sve bilo u redu.“

Ovaj projekat razvijan je i u okviru programa First Films First, a o iskustvu na toj radionici Darko Sinko je ispričao:

„Odlično sam se proveo. To je sjajna radionica, ljudi su bili divni, moja ekipa je bila veoma zanimljiva.“

I Dejanu Spasiću je, nakon dugog poznanstva, ovo prvi dugometražni igrani film u saradnji sa Darkom Sinkom. Ispričao je da je saradnja bila istovremeno laka i zahtevna:

„Upravo zbog našeg poznanstva je bilo lako raditi, ali je snimanja su često bila naporna, snimajući dani su bili dugi. Generalno, saradnja je bila veoma dobra. Činilo mi se da je scenario dobar i zato sam prihvatio. Najveći izazov je bilo shvatiti razmišljanje nekog iz tog posla. Išao sam u policijsku stanicu, pričao sa zaposlenima. Moj lik je stalno na ivici i sa profesionalne i sa lične strane.“

O otvorenom kraju, reditelj je objasnio: „Postojale su različite mogućnosti kraja, ali bio sam siguran da je ovaj kraj dobar jer je vezan za samu temu filma. Izbegavao sam racionalna objašnjenja. Živimo u vremenu gde su odnosi i ljubav pod pritiskom interesa. Nije sve crno – belo. Mislim da ovde ljubav i sumnja, njihovo preplitanje, imaju ulogu katarze.“

Na Festivalu slovenačkog filma, Darko je dobio nagradu za najbolju režiju, Dejan Spasić za najboljeg sporednog glumca, Radiš Bolčina nagradu za najboljeg glavnog glumca, a film je poneo nagradu i za najbolju muziku.

Projekcija filma Inventar zakazana je za večeras, 2. decembra, u 17 časova u Sali 6 Kombank dvorane.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Translate »
Scroll to Top