29. Festival autorskog filma: 24. novembar - 1. decembar 2023.

Sve vesti / Nova nagrada Mreže festivala Jadranske regije: Publika regije zajedno bira najbolji film

Nova nagrada Mreže festivala Jadranske regije: Publika regije zajedno bira najbolji film

Nova nagrada Mreže festivala Jadranske regije: Publika regije zajedno bira najbolji film

Publika Festivala autorskog filma (Srbija), Sarajevo Film Festivala (BiH), Zagreb Film Festivala (Hrvatska) i Filmskog festivala Herceg Novi (Crna Gora) dodeliće novu nagradu u sklopu Mreže festivala Jadranske regije – posebnog regionalnog festivalskog okupljanja, pokrenutog na inicijativu Sarajevo Film Festivala.


Publika ova četiri festivala iz četiri zemlje zajedno će izabrati najbolji film iz posebnog programa koji će biti održan na svakom od festivala: program Mreže festivala Jadranske regije. U selekciji će biti predstavljeni neki od najzanimljivijih ostvarenja evropske kinematografije iz ove godine. Ovakvi naslovi, s manjih evropskih teritorija, obično ne ulaze u redovnu bioskopsku distribuciju, a u doba globalne pandemije još teže pronalaze put do svoje publike.  


Nagrada publike, “Adriatic Audience Award”, biće dodijeljena najboljem filmu u novčanom iznosu od 5000 eura, i to za bioskopsku distribuciju filma na teritoriji bivše Jugoslavije.
Kriza uzrokovana pojavom COVID 19 i u filmskoj industriji zahteva nova promišljanja i nova kreativna rešenja. Ovi značajni festivali iz četiri zemlje zajedničkog govornog područja različite su veličine i profila, ali svi dele zajedničku misiju – platforma su za promociju i predstavljanje evropskog audio-vizualnog sadržaja i talenata. Cilj partnerstva među festivalima je očuvanje publike i stvaranje nove, te unapređenje organizacije i realizacije festivala uz pomoć najnovijih tehnologija.   Prvi zajednički regionalni filmski festival – program u sklopu Mreže festivala Jadranske regije, održan je online u aprilu. U zajedničkom programu selektori četiri festivala napravili su izbor filmova prikazanih i nagrađenih na poslednjim izdanjima filmskih festivala u Kanu, Berlinu i Veneciji te dva remasterizovana jugoslavenska klasika, sve u želji da pandemija koronavirusa ne zaustavi “put” filma od autora do publike.

Saradnja se nastavlja i na redovnim izdanjima sva četiri festivala: u programu svakog od festivala biće održan poseban program pod nazivom “Mreža festivala Jadranske regije”, sa izborom najboljeg od evropskog filma. Zbrajanjem glasova publike sa sva četiri festivala, najboljem filmu po izboru publike biće dodeljena nagrada “Adriatic Audience Award”, a nagrada će dobitniku biti uručena na Festivalu autorskog filma u Beogradu.

Zajedničkim programom želimo publiku podstaknuti da otkrije savremeni europski film, a kroz nagradu podržati napore kinodistributera i prikazivača u regiji da vrate svoje gledatelje. Promjene u filmskoj industriji, u organizaciji i promišljanju festivala, u novim okolnostima su ogromne. Zajedničkim programom i udruživanjem pružili smo jedni drugima podršku, ojačali svoje kapacitete i istovremeno pokazali kreativnost, prilagodljivost i inovativnost. Film i filmski festivali bez publike ne postoje. Sretni smo zbog novog programa, novog izbora najkvalitetnijih evropskih nezavisnih filmova, a posebno zbog susreta s publikom, koja se sada okuplja i zahvaljujući novoj nagradi naših festivala”, izjavio je Jovan Marjanović, direktor Industrijskog odeljka Sarajevo Film Festivala.

Direktor Festivala autorskog filma Igor Stanković istakao je da: “Mreža festivala kroz program najzanimiljivijih filmova manjih evropskih kinematografija i kroz samu nagradu za bioskopsku distribuciju, koja je upravo uspostvaljena, će na inventivan način doprineti vraćanju filma na veliko platno i vraćanje publike filmu na velikom platnu. Mreža festivala i svi mi zajedno učinićemo da film i bioskop ponovo postanu sastavni deo naših priča, odrastanja, druženja, ljubavi i da generacijama koje dolaze danas stvorimo nezaboravna sećanja.”


27. Festival autorskog filma održaće se od 26. novembra do 4. decembra.

Translate »
Scroll to Top