29. Festival autorskog filma: 24. novembar - 1. decembar 2023.

Sve vesti / FILMOVI GASPAR NOE, ABELA FERARE I MIŠELA FRANKA – PREMIJERNO U BEOGRADU

FILMOVI GASPAR NOE, ABELA FERARE I MIŠELA FRANKA – PREMIJERNO U BEOGRADU

FILMOVI GASPAR NOE, ABELA FERARE I MIŠELA FRANKA – PREMIJERNO U BEOGRADU

Nesvakidašnja filmska ostvarenja na 26. Festivalu autorskog filma

 

Ovogodišnji Festival autorskog filma u Beogradu pružiće priliku svojoj publici da pogleda filmska ostvarenja „Lux Aeterna“, „Sibir“ i „Novi poredak“ koja će biti prikazana u okviru glavnog programa van takmičarske konkurencije.

Tri nova ostvarenja reditelja već poznatih publici, svako na svoj jedinstveni način, donose nešto potpuno drugačije i novo u autorskom filmu.

Haotični završetak jednog naizgled neobaveznog ćaskanja na filmskom setu, nadrealistična ideja građanskih nemira i metafizičko zaranjanje u dubine uspomena, nateraće publiku da na potpuno novi način otvori svoj um za ova nesvakidašnja filmska ostvarenja.

Argentinski režiser Gaspar Noe, ovog puta u saradnji sa Iv Sen Loranom, stvara provokativno i avangardno delo „Lux aeterna“. Ova drama posvećena je umetnosti filma i glumačkom umeću sa reminescencijom na druge autore poput Godara i Fazbindera. Publika će u ovom neuobičajenom filmu moći da pogleda izvodjenje Šarlote Geinsburg i Beatris Dale. Film je imao svoju premijeru na Kanskom festivalu 2019. i nominovan je za nagradu Queer Palm.

Nominaciju za nagradu „Zlatni medved“ u Berlinu dobio je američki režiser Abel Ferara za film „Sibir“, koji će premijerno biti prikazan na Festivalu autorskog filma. Ova Ferarina „ne urbana i ne moderna“ drama prati tajanstvenog i psihički oštećenog protagonistu na putu otkrivanja svoje istinske prirode kroz surove prikaze mašte, sećanja i uspomena.

Nagrada „Srebrni lav“ na filmskom festivalu u Veneciji pripala je autorskom delu „Novi poredak“ meksičkog režisera Mišela Franka. Inspirisana talasima građanskih protesta koji zahvataju svet, ova distopijska drama prikazuje međusobnu borbu društvenih klasa i uvođenje vojne diktature u Meksiku. Meksički režiser dobitnik je nagrade Počasno srce Sarajeva za 2020. godinu.

  1. Izdanje Festivala autorskog filma u Beogradu održaće se od 27. novembra do 04. decembra 2020.

Glavno mesto održavanja Festivala je Kombank Dvorana, dok će se filmovi prikazivati i na ostalim lokacijama: Dom omladine Beograda, stara i nova zgrada Jugoslovenske kinoteke, bioskop „Fontana“, Centar za kulturu „Vlada Divljan“, Art bioskop – Kolarčeva zadužbina, UK „Stari Grad“, a zbog epidemiološke situacije neki naslovi će se naći i na onlajn programu na platformi www.mojoff.net .

Više informacija o kompletnom programu naći će se na sajtu Festivala autorskog filma www.faf.rs.

Translate »
Scroll to Top