29. Festival autorskog filma: 24. novembar - 1. decembar 2023.

Sve vesti / Ekoskop – novi zeleni program festivala autorskog filma

Ekoskop – novi zeleni program festivala autorskog filma

Ekoskop – novi zeleni program festivala autorskog filma

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

27. FAF O GORUĆIM IZAZOVIMA DANAŠNJICE

 

EKOSKOP je program Festivala autorskog filma čije se prvo izdanje dešava ove godine, a u pitanju je svojevrsno festivalsko zagrevanje osmišljeno sa idejom da kroz filmski program i aktivan dijalog odgovori na goruće izazove sa kojima se suočavamo u kontekstu ekološke održivosti i klimatskih promena.

Budući da je Ekoskop pre svega usmeren na edukaciju o aktuelnim društvenim problemima u domenu očuvanja životne sredine, te postojećim i mogućim metodama borbe, prvi događaj je posvećen deci i mladima kao najhrabijim i najsvežijim glasovima društva. Ovaj ogranak festivala predstavlja tek prvi korak u nizu budućih akcija za podizanje svesti o ekološkim politikama, a u okviru njega nalazi se i programska celina koja predstavlja ‘zelene’ filmove te filmove sa važnim ‘zelenim’ temama. Snažni i informativni filmovi, uz ekološki dijalog – kao kolektivno iskustvo – mogu imati važnu ulogu u obrazovanju i aktivaciji omladine.

 

EKOSKOP će se održati u Dvorani Kulturnog centra Beograda u subotu, 13. novembra.

Osim projekcije dva filma – animiranog Zozonci u zemlji vetra, za najmlađu publiku, i igranog Veće od nas, u kasnijim popodnevnim časovima, u skladu sa senzibilitetom i konceptom filma za tinejdžere, EKOSKOP organizuje debatu Mladi u staklenoj bašti: Gorući poziv na akciju u saradnji sa Green Art Incubator-om, platformom usmerenom na podršku i osnaživanje organizacija i inicijativa u pravcu zelene transformacije u polju kulture i umetnosti, u kontekstu klimatskih promena.

Green Art Incubator ima za cilj afirmaciju aktivnijeg uključivanja sektora kulture u ove procese, umrežavanjem različitih aktera na sceni kroz aktivnosti inkubatora, a učesnici ovog panela upravo su mladi ljudi čiji doprinos je tokom prethodnih godina bio vidljiv i presudan na aktivističkoj i kulturnoj sceni Srbije.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”6456″ img_size=”large”][/vc_column][/vc_row]

Translate »
Scroll to Top