26. Festival autorskog filma

Žiri Hrabrog balkana

A ndrijana Stojković (1976) je diplomirala na Katedri za Filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Autor je 7 kratkih igranih i 8 kratkih dokumentarnih filmova; 3 dugometražna dokumentarna filma i 1 dugometražnog igranog filma čiji je i producent. Njeni filmovi su učestvovali i bili nagrađivani na mnogobrojnim međunarodnim festivalima. Član je Izvršnog odbora Asocijacije filmskih reditelja Srbije. Osnivač je producentske kuće All Inclusive Films iz Beograda. Jedan je od osnivača Udruženja za edukaciju u oblasti audiovizuelne kulture ”Filmkultura”. Kao vanredni profesor predaje na predmetima Dokumentarni film i Savremeni rediteljski izraz na FDU.

A leksandra Milovanović je vanredna profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti. Montirala je dokumentarne filmove i serije: Planeta Žilnik (Baljak, u pripremi), Druga strana svega (Turajlić 2017), Cinema Komunisto (Turajlić 2011), Vukovar, poslednji rez (Baljak 2006), Otmica (Markov 2003), Insajder (Stanković 2008–2014, 45 epizoda). Objavila je knjigu Кa novim medijima: Transmedijalni narativi između filma i televizije (2019) i naučne radove: Protesti u Srbiji: Od dokumentarnih filmova do internet društvenih mreža (2017), Virtualna kultura i digitalna distribucija medijskih tekstova (2017), Moć i društvena odgovornost dokumentarnog filma: RTV Beograd 1990–1995 (2016), itd. Članica je NECS i DokSrbije – Udruženja dokumentarista Srbije.

A leksandar Nikolić rođen je, sada već davne, 1966. godine u SFRJ. Završio je Zemunsku gimnaziju i studirao filozofiju na Univerzitetu u Beogradu. Uz ogromnu pomoć prijatelja 1995. godine pokreće izdavačku kuću Beopolis, a par godina kasnije, 1999. godine, i istoimenu knjižaru. Izdavaštvom je prestao da se bavi, ali da razmišlja o knjigama i knjižarstvu još uvek nije.