26. Festival autorskog filma

Žiri takmičarskog programa

E lma Tataragić (1976) je scenaristkinja, profesorka scenarija i selektorka takmičarskog programa Sarajevo Film Festivala. Diplomirala je dramaturgiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Pisala je scenario i producirala je film Snijeg (2008) Aide Begić, premijerno prikazanom na Kanskom festivalu. Sa Teonom Mitevskom je sarađivala na dva filma, Kada dan nije imao ime (2017) i Bog ne postoji, zove se Petrunija (2019), oba prikazana u Berlinu. Film Šavovi (2019) Miroslava Terzića, za koji je takođe pisala scenario, premijeru je imao na festivalu u Berlinu u programu Panorama. Dobitnica je više nagrada za svoj scenaristički rad. Režirala je kratki film Sjećam se (2016), koji je prikazan u programu Hrabri Balkan na FAF-u, osvojivši specijalno priznanja kritike. Članica je Evropske filmske akademije.

L eon Lučev je hrvatski glumac, reditelj i producent. Debitovao je na filmu Vinka Brešana Kako je počeo rat na mom otoku (1996). Ostvario je zapažene uloge u filmovima Grbavica (Jasmila Žbanić, 2006), Bjuik Riviera (Goran Rušinović, 2008), Krugovi (Srdan Golubović, 2013), Bićemo prvaci sveta (Darko Bajić, 2015), Muškarci ne plaču (Alen Drljević, 2017), Rudar (Hana Antonina Vojćik Slak, 2017) i Teret (Ognjen Glavonić, 2018). Dobitnik je tri Zlatne arene u Puli i dva Srca Sarajeva za najbolju mušku ulogu – za filmove Bjuik Riviera i Teret. Njegov prvi kratkometražni film u ulozi scenariste i reditelja, Malo se sjećam tog dana (2018), imao je premijeru u Lokarnu i prikazan je na festivalima u Zagrebu, Vizbadenu, Splitu, i Ljubljani.

M arko Đorđević (Kragujevac, 1988) je završio osnovne i master studije filmske i TV režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Tokom studiranja snimio je više filmova od kojih je najuspešniji bio Na drugoj obali (2012). U novembru prošle godine, u okviru Festivala autorskog filma, prikazan je njegov debitantski igrani film Moj jutarnji smeh (2019) koji na pomenutom festivalu dobija Grand Prix „Aleksandar Saša Petrović“ za najbolji film. Film je potom imao internacionalnu premijeru na 49. Međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu a zatim bio prikazan na puno festivala u zemlji i inostranstvu i osvojio brojne nagrade uključujući nagradu za najbolji dugometražni film na festivalu Molodist, kao i nagrade „Zlatni propeler“ i Fipresci nagradu na festivalu u Motovunu, i puno drugih. Trenutno priprema svoj sledeći film radnog naslova Za danas toliko.