Loading...

Glavni program

Sveti pauk

Ali Abbasi DK/DE/SE/FR • 2022 • 117 MIN

Sinopsisi:

Novinarka Rahimi odlazi u iranski sveti grad Mašhad sa ciljem da istraži smrt prostitutki iza kojih stoji serijski ubica, koji veruje kako je njegova misija da očisti svet od grešnica. Iako se približava razotkrivanju njegovih zločina, isterivanje pravde za Rahimi postaje sve teže kada mnogi ubicu prigrle kao heroja. Film je zasnovan na istinitoj priči o “Paukovom ubici” Saidu Hanaeiju, koji je ubio 16 žena između 2000. i 2001. godine. Ovaj uzbudljiv kriminalistički triler podiže optužnicu protiv društva u kom je gruba pravda neretko životna činjenica.

Biografije:

Ali Abasi, pisac i reditelj, rođen je u Iranu 1981. godine. Njegov dugometražni debi, Shelly, premijerno je prikazan na Berlinalu 2016. Abasi je najpoznatiji po svom filmu Granica iz 2018. premijerno prikazanom u Kanu, gde je osvojio Nagradu Un Certain Regard. Film je bio široko distribuiran u inostranstvu, osvojio je Dansku filmsku nagradu i bio je nominovan za tri Evropske filmske nagrade, uključujući najbolju režiju, najboljeg scenariste i najbolji film. Film Granica prikazan je i na Festivalu autorskog filma 2019. godine.

Originalni naziv Holy Spider
Režija Ali Abbasi
Scenario Ali Abbasi, Afshin Kamran Bahrami
Uloge Zar Amir Ebrahimi, Mehdi Bajestani, Arash Ashtiani, Nima Akbarpour, Sara Fazilat, Sima Seyed, Alice Rahimi, M. Ali Nazarian
Kamera Nadim Carlsen
Montaža Olivia Neergaard-Holm
Zvuk Rasmus Winther Jensen
Muzika Martin Dirkov
Producenti Ali Abbas
Distribucija MCF MegaCom FIlm

Festivali i nagrade

Projekcije

26.11. │ 21:30h │ MTS 1
27.11. │ 14:30h │ MTS 6
28.12. │ 21:00h │ CGR
29.11. │ 21:30h │ DOB