Loading...

FAF 2022 > Glavni program

Balada

Aida Begić BA • 2022 • 120 MIN

Sinopsisi:

Merjem Meri, domaćica i majka osmogodišnje Mile, nakon deset godina bračnog života vraća se u roditeljsku kuću. Ubrzo shvata da je zarobljena u začaranom krugu provincijskih zakona i pravila, ali i u kompleksnom odnosu ambiciozne majke i razmaženog mlađeg brata. Nada da će dobiti starateljstvo nad ćerkom je svakim danom sve manja jer Merjem ne uspeva da nađe stalni posao. Jedino što je čini srećnom, a zbog čega je okolina osuđuje, je odlazak na audiciju za film koji se snima u susedstvu.

Biografije:

Aida Begić (1976, Sarajevo) diplomirala je multimedijalnu režiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Njen diplomski film Prvo smrtno iskustvo (2001) prikazan je na Kanskom filmskom festivalu, na kom je njen debitantski dugometražni film Snijeg osvojio Grand Prix. Autorka je kratkog filma Otel(o), dela omnibusa Istanbul, ne zaboravi me, zatim, režira drugi dugometražni film Djeca, koji je osvojio specijalnu nagradu žirija u Kanu.

Originalni naziv A Ballad
Režija Aida Begić
Scenario Aida Begić
Uloge Marija Pikić, Jasna Žalica, Milan Tocinovski, Lana Stanišić, Slaven Vidak, Enes Kozličić, Davor Golubović, Amar Čustović
Kamera Erol Zubčević
Montaža Redžinald Šimek
Zvuk Nirvan Imamović, Alen Zaimovic
Producenti Aida Begić, Adis Djapo, Erol Zubčević
Distribucija /

Festivali i nagrade

Projekcije

28.11. │ 19:00h │ DKC
2.12. │ 19:00h │ DOB