26. Faf

Program

Program FAF-a je strukturiran u 3 dela: glavni program festivala, sastavljena od novih dela raspoređenih među Međunarodna/Internacionalna takmičarska selekcija, Glavni program – van konkurencije, takmičarska selekcija Hrabri Balkan, program Bande a part i Specijalnih projekcija; retrospektive, počasti i fokus programi; i saradnja sa drugim festivalima.

26. Faf

Internacionalna takmičarska selekcija

Lorem Ipsn gravida nibh vel velit auctr ali aeni sollic consequat ipsutis sem nibh id elit. Duis sed nibh vl a sit amet nibh vulpate. Dolor orem Ipsn vel velit auctor. Curabitur ullamcorper ultricies nisi. Nam eget dui. Etiam rhoncus. Maecenas tempus, tellus eget condimentum rhoncus, sem quam semper libero, sit amet adipiscing sem neque sed ipsum.

26. Faf

Glavni program – van konkurencije

Glavni program uključuje oko 12 dugometražnih novih, originalnih i relevantnih dela smelih i ličnih glasova evropske i svetske kinematografije. Većina njih je predstavljena kao srpska premijera, a u pitanju su autori čiji je rad zapažen i nagrađivan na velikim festivalima poput Kana, Venecije, Berlina, Toronta.

26. Faf

Hrabri Balkan

Program Hrabri Balkan istražuje sveže, smele i mlade glasove u kinematografiji jugoistočne Evrope. Dobrodošli su svi dužinski i žanrovski formati, od kratkih eksperimentalnih filmova do igranih dokumentarnih filmova. Broj filmova varira, program obično broji 10 naslova raspoređenih u 5 slotova. To je takmičarski program i žiri od tri člana odlučuje kome će dodeliti glavnu nagradu za „Najhrabriji film Balkana“ i opcionalno posebno priznanje.

26. Faf

Bande a part

Uzimajući svoje ime iz Godardovog istoimenog filma iz 1964. godine, Bande a part je prostor za najradikalnija dela autorske kinematografije. To su smeli, vizionarski i nezavisni glasovi koji proširuju tradicionalni okvir onoga što je bioskop.

26. Faf

Retrospektive i počasti

Prošle godine su retrospektivni programi obuhvatali 4 potprograma: glavna retrospektiva festivala bila je posvećena jednom od najvećih reditelja jugoslovenske kinematografije i ključnom članu Crnog talasa – Aleksandru Saši Petroviću. Tribute program bio je posvećen nedavno preminulom Dušanu Makavejevu, najpoznatijem jugoslovenskom reditelju svih vremena. Serija njegovih ranih kratkih filmova prikazana je pre premijera u glavnom terminu festivala i plakat festivala bio je posvećen njemu. Još jedna počast posvećena je Predragu Goluboviću, sa fokusom na filmove koji se bave motivom „čovek u ratu“. Četvrti fokus bio je antologija „najvećih hitova“ festivala u znak sećanja na njegovu 25. godišnjicu.