26
a

O Festivalu autorskog filma

Festival autorskog filma Beograd (FAF) je osnovan 1994. godine sa ciljem da domaćoj publici predstavi najbolja savremena, umetnička filmska ostvarenja. Ostvarenja koja se na festivalu prikazuju drugačija su od većine filmova sa redovnog bioskopskog reperotoara – ne teže pukoj zabavi, već traganju za dubljom, realnijom i kompleksnijom slikom današnjeg sveta i čoveka. Broj posetilaca festivala raste iz godine u godinu, što ukazuje na značaj i neophodnost dešavanja ovakve manifestacije.

Ovaj kultni festival umetničkog filma publici predstavlja raznovrstan program sačinjen od pobednika svetskih filmskih festivala, novih ostvarenja reditelja koje publika festivala voli i odlično poznaje, kao i zanimljivih filmova koji pokazuju nove tokove u autorskom filmu.

Festival autorskog filma svake godine ugosti veliki broj renomiranih filmskih stvaralaca, koji pored učestvovanja u programima održe i nekoliko radionica sa studentima.

26
a

POGLED U SVET

Pogled u svet je neprofitna, nevladina organizacija, osnovana 2006. godine. Posvećena je organizaciji Festivala autorskog filma. Ovaj festival osnovao je Jugoslavija film, javna institucija koja se finansira iz državnog budžeta, 1994. godine i uspešno se odvijao sve dok Jugoslavija film nije započela proces privatizacije. Festival autorskog filma pretrpeo je ovu tranziciju i nije se dogodio 2005. Godine 2006. Pogled u svet je osnovan kako bi se održala tradicija ovog važnog filmskog festivala.

Članovi Glavnog odbora Pogled u svet su profesionalci sa iskustvom u filmskoj industriji. Predsednik odbora je Igor Stanković, takođe izvršni direktor kompanije za distribuciju filma MCF MegaCom Film, koja je producent Festivala autorskog filma. MCF MegaCom Film sarađuje sa Pogledom u svetu na organizaciji Festivala autorskog filma od 2006. godine. Za 14 godina saradnje ove dve organizacije proizvele su 14 izdanja Festivala autorskog filma, sa sve većim brojem posetilaca svake godine.

Festival autorskog filma posvećen je promociji evropske i svetske produkcije umetničkih kuća. Održava se u Beogradu poslednje nedelje novembra. Festival autorskog filma čine glavni program i sporedni programi. U okviru Glavnog programa festivala prikazani su najvažniji naslovi umetničke produkcije i osvajački naslovi poznatih svetskih festivala (Berlin, Kan, London, Venecija, Lokarno, Karlove Vari …). Prateći program čine retrospektive značajnih reditelja, tematski segmenti, kao i segmenti vizuelne i muzičke umetnosti.

Većina filmova iz Glavnog programa festivala takmiči se za glavnu nagradu festivala – Grand Prix Aleksandar Saša Petrović, posvećen jednom od najcenjenijih srpskih filmskih reditelja. Žiri Festivala je internacionalni i činili su ga iskusni profesionalci iz filmske industrije: reditelji, glumci, producenti, scenaristi i filmski kritičari. Žiri Festivala autorskog filma dodeljuje i nagradu za najboljeg reditelja, najbolji scenario i posebno priznanje žirija.

U organizaciji Festivala autorskog filma, Pogled u svet sarađuje sa brojnim institucijama i organizacijama. Dva glavna partnera festivala su Ministarstvo kulture Republike Srbije i Grad Beograd – Sekretarijat za kulturu. Festival takođe sarađuje sa beogradskim kulturnim i omladinskim centrima, Muzejom jugoslovenske kinoteke, stranim kulturnim centrima i ambasadama.