a
Lorem ipsum dolor sit amet, consecte adipi. Suspendisse ultrices hendrerit a vitae vel a sodales. Ac lectus vel risus suscipit sit amet hendrerit a venenatis.
12, Some Streeet, 12550 New York, USA
(+44) 871.075.0336
silverscreen@edge-themes.com
Links
Follow Us

ŽILNIKOVA INTERNACIONALA

Muzej Kinoteke, Kosovska 7, 24.XI - 1. XII

Povodom aktuelne Nagrade za životno delo, moramo priznati privilegiju vlasti te pozicije u praćenju jedne od zaista legendarnih karijera u istoriji evropskog fi lma, opusa koji se i dalje razvija dajući plodove. Želimir Žilnik neopevani je heroj evropskog fi lma, postojani i pouzdani model niza mogućnosti nezavisne i angažovane fi lmske umetnosti . Ovoj retrospekti vi dobro pristaje naziv Žilnikova Internacionala, budući da je on ujedinjujuća simbolička snaga za sineaste svih nacija i zemalja. Žilnik je pionir intervencionističkog filma, baš kao što je i pionir u brisanju granica između fikcije i ne-fikcije. Performativni kvaliteti njegovih filmova uvek služe uklanjanju ukrasne maske koja nam skriva pravo stanje društva. U mnogim svojim izjavama, Žilnik ponavlja da je uvek na strani marginalizovanih, ljudi u nevolji. To su individue koje naseljavaju njegovu Internacionalu, koje obezbeđuju njen raison d’etre. Ima još posla koji treba da bude obavljen u borbi za humaniju i inkluzivniju egzistenciju. Uloga koju film može da odigra u ovoj borbi osvetljena je putem kojim Žilnik ide. Ikona američkog akti vizma Marti n Luter King apelovao je na svoje srodnike da se nikada ne prilagode jednom nepravednom društvu. Žilnikovi fi lmovi dosledno odgovaraju na taj poziv, kako u esteti ci odbijanja, tako i u ekonomici oskudice. Kao takav, on reprezentuje istinsku avangardu.
Ova retrospekti va nudi širok presek Žilnikove karijere, od debitantskog igranog fi ilma Rani radovi (1969) pa do njegovih savremenih radova nastalih u ovom veku, uključujući i domaću premijeru novog filma Najlepša zemlja na svetu. Projekcija svakog igranog filma u ovom programu uključuje i kratki Žilnikov fi lm koji kontekstualizuje i proširuje istraživanu temu. Tako program ukjučuje teme migracije, rada, seksa, revolucije, kapitalizma, urbanog i mnoge druge. Rezultat toga je razuđeni portret umetnika, značajnog i van njegove generacije, i izvan njegovog regiona. Iz decenije u deceniju stvaranja, iz decenije u deceniju života, on nastavlja da nas nagoni da zbacujemo lance, krećući se za njim, do ivice kadra i van njega.
Greg de Cuir Jr. selektor programa

images-w1400

24. XI
UVODNI RAZGOVOR (moderator Greg de Cuir, učesnici Milena Dragićević Šešić, Igor Simić, Želimir Žilnik)

24. XI
INVENTUR, 9 min
DESTINACIJA SERBISTAN, 94 min

25.XI
LIPANJSKA GIBANJA, 10 min
RANI RADOVI, 87 min

26.XI
PLACMAJSTORI, 30 min KENEDI SE ŽENI, 80 min

27.XI
PIONIRI MALENI, MI SMO VOJSKA PRAVA, 18 min
PIRIKA NA FILMU, 53 min

28.XI
LIJEPE ŽENE PROLAZE KROZ GRAD, 100 min
DO JAJA, 12 min

29.XI
TAKO SE KALIO ČELIK, 101 min
BORA JOKSIMOVIĆ, KOMEDIJA I TRAGEDIJA, 30 min

30.XI
NEZAPOSLENI LJUDI, 13 min
EVROPA PREKO PLOTA, 60 min

1.XII
USTANAK U JASKU, 18 min
JEDNA ŽENA – JEDAN VEK, 110 min