a
Lorem ipsum dolor sit amet, consecte adipi. Suspendisse ultrices hendrerit a vitae vel a sodales. Ac lectus vel risus suscipit sit amet hendrerit a venenatis.
12, Some Streeet, 12550 New York, USA
(+44) 871.075.0336
silverscreen@edge-themes.com
Links
Follow Us

ACID - Udruzenje za promociju mladog nezavisnog filma

DVORANA KULTURNOG CENTRA, KINOTEKA, UZUN MIRKOVA

ACID program na Kanskom festivalu osnovan je 1993. godine i svake godine predstavlja igrane filmove, fikcije i dokumentarce, koje bira petnaest filmskih radnika članova ACID-a od stotine prijavljenih filmova iz različitih krajeva sveta. Ovi filmovi su uglavnom niskobudžetni projekti, debitantski filmovi, filmovi koji poseduju snažni umetnički izraz koji traže priliku da se prikažu publici.
„Još jednom možemo dočekati film sa toplinom i poput nemirne dece, otvorene za iznenađenja i zaprepašćenja. ACID 2017 predstavlja ovaj susret. Film koji volimo zna kako da učini da njegov scenario puca od stvarnosti, zna kako da govori isto kao i oni koje snima i ne zaboravlja da se, pre svih podela (fikcija i dokumentarac, stvarnost i trik), kod režiranja radi o prostoru, ritmu i svetlosti date telima kako bi ona sebe osmislila kao likove. Da omogući drugima-nama-da zavirimo u njihovu ljudskost.“

Fabienne Hanclot

Režija: Mariana Otero; Zemlja produkcije: Francuska, 2017; Žanr: Dokumentarac; Trajanje: 96’
Prošle godine su se stanovnici Pariza okupili na Trgu Republike da bi se suprotstavili reformi zakona o radu i “El Khomri” zakonu. Ovaj događaj je ubrzo doprineo rađanju jednog novog načina vođenja politike. Rodio se “Nuit Debout”.

Režija: Maryam Goormaghtigh; Zemlja produkcije: Francuska, Švajcarska, 2017; Trajanje: 80’; Žanr: Dokumentarac
Nakon pet godina provedenih u Parizu kao student, Araš, koji se nije navikao na život u Francuskoj, odlučuje da se vrati u Iran. U nadi da će se predomisliti, njegova dva prijatelja, Husein i Nima, ga ubeđuju da pođe sa njima na putovanje kroz Francusku.

Režija: Ilan Klipper; Zemlja produkcije: Francuska,2017; Trajanje: 77’; Žanr: Fikcija
Bruno je svoj prvi roman objavio 1996. Tada su novine pisale: „Postoji pre i postoji posle Zvezdanog neba iznad mene“. Dvadeset godina kasnije, Bruno ima 50 godina. Nije oženjen, nema decu I budi se u 2 popodne i većinu dana provodi u donjem vešu tražeći inspiraciju.

Režija: Christian Sonderegger; Zemlja produkcije: Francuska, 2017; Trajanje: 77’;
Žanr: Dokumentarac
U malom gradu na američkom srednjem zapadu, Suzana menja pol i postaje muško: Kobi.
Ova promena duboko pogađa živote svih koji je vole. Na kraju će Kobijeva transformacija biti jedina koja će morati da promeni sopstvenu perspektivu.

Režija: Vincent Macaigne; Zemlja produkcije: Francuska, 2017; Trajanje: 90’; Žanr: Fikcija
Nakon godina provedenih putujući, Paskal i Polin se vraćaju na posed svojih roditelja. Manu, Paskalov prijatelj iz detinjstva, koristi to što Paskal i Polin nisu vratili pozajmicu od banke da kupi njihovu zemlju veoma jeftino kako bi izgradio staračke domove. Na Manuovo iznenađenje, neće biti sukoba….

Režija: Lila Pinell and Chloé Mahieu; Zemlja produkcije: Francuska, 2017; Trajanje: 76’; Žanr: Fikcija
Tinejdžerka Sara se vraća umetničkom klizanju i prestižnim takmičenjima u Kolmar klubu. Suočena sa rivalstvom između devojaka i strogim rečima trenera, njeno telo trpi velike fizičke napore na ledu dok je pubertet odvraća od sportskih ambicija.

Režija: Christophe Agou; Zemlja produkcije: Francuska,2017; Trajanje: 99’; Žanr: Dokumentarac
Na svojoj farmi u Foreškim planinama sedamdesetpetogodišnja Klodet se bori za svoje dostojanstvo u društvu kome uopšte nije stalo do nje. Ona ne prihvata moderni svet koji polako otima zemlju njoj i njenim komšijama.

Režija: Ilan Klipper; Zemlja produkcije: Francuska,2017; Trajanje: 77’; Žanr: Režija: Zhang Tao; Zemlja produkcije: Francuska, Hong Kong, Kina, 2017; Trajanje: 82’; Žanr: Fikcija
U selu Šendong, stara žena pada. Njena deca koriste priliku da je smeste u starački dom. Dok čeka da se oslobodi krevet u staračkom domu, majku smeštaju kod svoje dece, ali niko od njih ne želi da se stara o njoj.

Režija: Marie Dumora; Zemlja produkcije: Francuska, 2017; Trajanje: 107’; Žanr: Dokumentarac
Kada Belinda napuni 23 godine, odlučuje da se uda, ali njen dečko je u zatvoru. Šalje mu ljubavna pisma i čeka da bude pušten iz zatvora.

Režija: Matan Yair; Zemlja produkcije: Izrael, Poljska, 2017; Trajanje: 88’; Žanr: Fikcija
Sedamnaestogodišnji Ašer je podeljen između svog harizmatičnog profesora i svog drskog oca koji želi da on preuzme njegov posao sa skelama.