a
Lorem ipsum dolor sit amet, consecte adipi. Suspendisse ultrices hendrerit a vitae vel a sodales. Ac lectus vel risus suscipit sit amet hendrerit a venenatis.
12, Some Streeet, 12550 New York, USA
(+44) 871.075.0336
silverscreen@edge-themes.com
Links
Follow Us
Gran pri Alenu Gomisu za film „Felisite“

Sinoć je svečano zatvoren 23. Festival autroskog filma u Domu omladine Beograda, dodelom nagrada i projekcijom filma „Laki“ Džona Kerola Linča. Gran pri „Aleksandar Saša Petrović“ pripao je filmu „Felisite“, reditelja Alena Gomisa.

Alen Gomis je putem video poruke zahvalio žiriju i organizatorima festivala na ovom priznanju, a nagradu je u njegovo ime primila An Loren Viguru, ataše za kulturu Francuskog instituta u Beogradu, koju joj je uručio kirgijski reditelj Aktan Arim Kubat, predsednik ovogodišnjeg žirija. Fondacija „Aleksandar Saša Petrović“ je pobedniku dodelila novčani iznos od pet hiljada evra.

Nagrada za najboljeg reditelja pripala je Ivani Mladenović za film “Vojnici. Priča iz Ferentarija”, koju joj je uručio kanadski reditelj Denis Kote. Posebno priznanje otišlo je u ruke Emanuela Grasa za ostvarenje „Makala“.

Za najhrabriji film „Hrabrog Balkana“ proglašen je „Kratki izlet“ Igora Bezinovića, a reditelj je, primajući priznanje, istakao da je bavljenje fimom danas „više privilegija nego hrabrost“. Posebno priznanje u okviru ovog programa dodeljeno je turskom reditelju Sinanu Kesovi za film „Predgrađe“.

Reditelj Slobodan Šijan je nagradu za najsinematičniju scenu u igranom filmu dodelio „Fokstrotu“ izraelskog reditelja Samuela Maoza, kome je pripala nagrada profesora Vlade Petrića.

Žiri srpskog ogranka FIPRESCI je nagradio film „Kada dan nije imao ime“ Teone Strugar Mitevske, a Udruženje filmskih umetnika Srbije priznanje je dodelilo snimatelju filma „Kentaur“ Hasanu Kidiralijevu, koje je u njegovo ime primio reditelj ovog ostvarenja Aktan Arim Kubat.

Projekcijom filma „Laki“ Džona Kerola Linča i nagrađenog ostvarenja završen je ovogodišnji Festival autorskog filma.