a
Lorem ipsum dolor sit amet, consecte adipi. Suspendisse ultrices hendrerit a vitae vel a sodales. Ac lectus vel risus suscipit sit amet hendrerit a venenatis.
12, Some Streeet, 12550 New York, USA
(+44) 871.075.0336
silverscreen@edge-themes.com
Links
Follow Us

Kultni film crnog talasa „Kad budem mrtav i beo“, Živojina Pavlovića, koji je bio inspiracija za vizualni identitet 23. Festivala autorskog filma, biće prikazan na ovogodišnjem Berlinskom filmskom festivalu.

Film će biti prikazan u okviru prestižnog oficijelnog programa Forum I imaće tri projekcije na Berlinskom festivalu, 18, 22. i 23. februara i to sa titlovima na engleskom jeziku.

Crno-beli igrani film „Kad budem mrtav i beo“, u režiji Živojina Pavlovića, po scenariju LJubiše Kozomare i Gordana Mihića, sa Draganom Nikolićem u glavnoj ulozi, snimljen je 1967. godine, u produkciji Centar filma iz Beograda. Premijera je bila u decembru te godine, a naredne, 1968. krenuo je na uspešan put po festivalima.

Dobio je Zlatnu arenu za najbolji film na Festivalu jugoslovenskog filma u Puli, kao i nagradu za režiju, takođe nagradu za najbolji film na međunarodnom festivalu u Karlovim Varima. Pored nagrada, ova kritička društvena drama osvojila je i široku publiku, zahvaljujući izuzetnoj kreaciji Nikolića u liku tragikomičnog gubitnika Džimija Barke.

U sjajnoj glumačkoj ekipi bili su i Neda Spasojević, Ružica Sokić, Zorica Šumadinac, Dara Čalenić Severin Bijelić, Nikola Milić, Slobodan Aligrudić, Mića Tomić, Snežana Lukić, Milan Jelić, ali i muzički urednik i muzičar Slobodan Sloba Konjović.

Na 23. Festivalu autorskog filma, posebno mesto je zauzela ’67 godina, zenit Novog jugoslovenskog filma, trenutak najveće dosegnute slobode, kreativnosti i različitosti u istoriji naše kinematografije – filmska godina koja je bila anticipacija i uvod u buntovničku ’68. u Jugoslaviji i svetu. U okviru programa Duh ’67, posetioci festivala su ponovo mogli da pogledaju 11 filmskih ostvarenja među kojima su „Kad budem mrtav i beo“, „Skupljaci perja“, „Jutro“, „Buđenje pacova“, „Breza“, „Pacovi“ itd.