a
Lorem ipsum dolor sit amet, consecte adipi. Suspendisse ultrices hendrerit a vitae vel a sodales. Ac lectus vel risus suscipit sit amet hendrerit a venenatis.
12, Some Streeet, 12550 New York, USA
(+44) 871.075.0336
silverscreen@edge-themes.com
Links
Follow Us

Antologija 25 godina Faf-a

Uz ovu Antologiju

 

Povodom jubilarnog 25. festivala, poklanjamo gledaocima antologijski izbor filmova prikazanih na FAF-u od 1994. do 2018.  godine. Smatramo da ovaj izbor na najbolji način izražava koncept bitno drugačijeg, ličnog, poetsko-sinematičkog pogleda, koji je konstanta našeg festivala od osnivanja pa sve do danas. Među izabranim filmovima nalaze se i dela sineasta koje je upravo Autorski festival otkrio gledaocima u našoj zemlji – Vong Kar-vaja, A. Egojana, Č. Kajgea, Sokurova, Mek Kvina, Džejlana. Svaki od njih u međuvremenu je postao metafora umetničkog filma za sebe. Tu su, naravno, i doajeni evropske kinematografije (E. Romer, M. Li, K. Louč) u nekim od svojih najvrednijih izdanja.

Svaki od ovih autora u objektivu svoje kamere kreirao je jedan drugačiji, intenzivniji i bogatiji svet. Tek da nam pokažu kako onaj u kojem smo živeli 1990-ih, u kojem i danas, samo u drugoj ambalaži živimo – svet izolovanosti, uniformne bede, korupcije, pohlepe, terora i laži političara i politike – nije i jedini od svih mogućih svetova.

A nove generacije, verujemo, otkrivaće ove filmove u izmenjenom i neslućenom ključu, iz digitalne, predapokaliptične perspektive vremena u kojem žive.

 

S. Vučinić

en_USEnglish
sr_RSSerbian en_USEnglish