a
Lorem ipsum dolor sit amet, consecte adipi. Suspendisse ultrices hendrerit a vitae vel a sodales. Ac lectus vel risus suscipit sit amet hendrerit a venenatis.
12, Some Streeet, 12550 New York, USA
(+44) 871.075.0336
silverscreen@edge-themes.com
Links
Follow Us

Pred punom salom Doma omladine sinoć je svečano otvoren 23. Festival autorskog filma, rečima dramske spisateljice, scenaristkinje i pesnikinje Milene Marković, koja je istakla da je taj festival i dalje mlad, svež i žestok i da postoji da bi svake godine prikazao jedan film koji će nekom promeniti život i pomeriti granice.Direktor festivala Igor Stanković se zahvalio vernoj publici, ističući da smo već dve decenije svedoci da je to skroman, neupadljiv festival bez crvenog tepiha, ali uvek sa punim salama i publikom koja ga iskreno voli.

Festival autorskog filma je izuzetno mali festival po budžetu, ali ogroman po svom značaju. Opstaćemo u narednim godinama i decenijama samo i jedino zbog vas,“ rekao je Stanković.

Srdan Golubović, predsednik Saveta festivala, napravio je osvrt na bogatu istoriju jugoslovenskog filma, sa fokusom na duh ’67, što je i glavni motiv ovogodišnjeg festivala.

Zanimljivo je da je pedeset godina kasnije u filmovima koje ćemo gledati na ovom festivalu, savremeni filmski junak potpuno drugačiji od junaka tog vremena. On je čovek bez hrabrosti koji živi u stalnom strahu od gubitka, a koji na leđima nosi teret kredita. Čovek zaboravljenog dostojanstva i izgubljenih ideala, bez empatije, bez solidarnosti, otuđen, usamljen i sebičan. To je junak potpuno drugačiji od donkihotovskog, kao što je bio Džimi Barka,“ istakao je Golubović.

Ovogodišnji festival otvorila je, prema Srdanovim rečima, „izuzetna umetnica u čijim delima se oseća duh ’67 i crnog talasa“, scenaristkinja i dramaturškinja Milena Marković.

Nakon svečanog otvaranja, voditeljka programa, glumica Tamara Krcunović, najavila je projekciju filma „Fokstrot“, izraelskog reditelja Šamuela Maoza, dobitnika Gran prija na filmskom festivalu u Veneciji.

Tokom devet festivalskih dana u 11 bioskopskih dvorana publika će imati priliku da pogleda 91 film što je rekordan broj, a festival će ugostiti više od 30 autora, producenata i selektora programa iz celog sveta.

sr_RSSerbian
en_USEnglish sr_RSSerbian