a
Lorem ipsum dolor sit amet, consecte adipi. Suspendisse ultrices hendrerit a vitae vel a sodales. Ac lectus vel risus suscipit sit amet hendrerit a venenatis.
12, Some Streeet, 12550 New York, USA
(+44) 871.075.0336
silverscreen@edge-themes.com
Links
Follow Us

Na konferenciji za novinare 23. Festivala autorskog filma publici su se predstavili žiri i selektori pratećeg programa “Hrabri Balkan”, autori filmovaPlaying Men, i Stars of Gaomeigu, kao i reditelj i glumačka ekipa filma “Nigde”.

Ekipa filma “Nigde”, u sastavu reditelja Predraga Velinovića, montažera Vladimira Radovanovića i glumaca Marije Bergam, Nebojše Milovanovića i Erola Kadića, na današnjoj konferenciji za novinare najavili su ovaj film koji se daje u okviru Glavnog programa festivala. Priča prati živote troje prijatelja tokom jedne decenije u kojima se prepliću rat, neizvesnost, i bekstvo u drugu zemlju.

Reditelj je naglasio da je u toku snimanja bilo važno „ne snimiti određene kadrove, a koje će gledalac ipak videti i sam sklopiti priču’’. Marija Bergam i Nebojša Milovanović su okarakterisali odnos glavnih likova kao kompleksan, ali dovoljno jasan i uočljiv iz samog scenarija. Tema filma je bliska glumici, kojoj je ovo prva uloga na filmu, jer je kako kaže “deo njene porodice nešto slično i proživeo’’.

Glumac, Nebojša Milovanović, naglasio je, na šaljiv način, da je ovo njegova prva glavna uloga na filmu, koja mu je pružila priliku da se upusti i u autorski rad. Nesvakidašnje iskustvo imao je i glumac Erol Kadić koji u domaćem filmu glumi ulogu na stranom jeziku, dok je montažer Vladimir Radovanović ukazao na izazov koji pruža montaža na stranom jeziku.

Članovi žirija programa „Hrabri Balkan“ predstavili su koncept selekcije i motiv hrabrosti koji se provlači kroz odabrane filmove. Selektorka programaCinéfondation u Kanu, Dimitra Karja, istakla je da su filmovi koji će biti prikazani inovativni, lični i drugačiji od uobičajenih ostvarenja. Zvonimir Jurić i Sabolč Tolnaj su primetili da, iako ne postoji velika zainteresovanost za autore koji podižu glas, važno je negovati tematiku ovih filmova.

Selektori programa „Hrabri Balkan“ Stefan Ivančić i Maša Seničić, potvrdili su da izabrani filmovi obrađuju teme borbe protiv konformizma. Ipak, različiti vidovi produkcije nisu sprečili selektore da prećutnim i dogovorenim putem odaberu filmove.

Reditelj Matijaž Ivanišin i Marko Grba Singh predstavili su svoja dva filma, koji će biti emitovani u okviru programa „Hrabri Balkan“. Ivanišin je govorio o svojoj fascinaciji pojmom igre, koja ga je inspirisala da snimi film Playing Men,dokumentarac o muškom svetu, svetu igara i takmičarskom duhu, dok je Grba Singh pričao o tome kako je njegov film Stars Of Gaomeigu nastao tokom njegovog boravka u Kini i obrađuje tematiku lokalnih mitova i legendi.
sr_RSSerbian
en_USEnglish sr_RSSerbian